FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Енергийната сигурност на страната е гарантирана

„Всяка страна, съобразно своите икономически параметри и възможности, може да предприеме такива мерки, които счете за най-удачни. Ние сме направили своята оценка и мерките, които смятаме, че са релевантни към ситуацията, вече са материализирани в Закона за извънредното положение“. Това каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата

18 мар 2020 14:27

210

18 мар 2020 13:04

16

16 мар 2020 16:26

264

Енергийната сигурност на страната е гарантирана, въпреки извънредната ситуация заради коронавируса, увери Теменужка Петкова. По думите ѝ важно е енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

Парламентът прие това, което предлагаме – да се гарантира непрекъсваемостта на доставките, и плановете ремонти на елктромрежата са прекратени, обясни Петкова.

Като особено важна мярка министърът на енергетиката посочи двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток: „В закона ясно е посочено, че министърът на енергетиката има възможност да удължава този срок – колкото е необходимо, но като се съобрази с финансовата стабилност на сектора. По думите ѝ въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора, а удължаването на срока за плащане на сметките в момента е адекватна помощ за гражданите.

Още идната седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с „Газпром“, заяви още министър Петкова.

„И „Балкански поток„, и интерконекторът Гърция-България се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите. За проекта за АЕЦ „Белене“ ще се наложи удължаване на сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор“, увери министърът на енергетиката. Тя предположи, че вероятно кризата, свързана с пандемията от коронавируса, ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта „Белене“ и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват своя интерес към проекта.

Зелената сделка

Министър Петкова изрази увереност, че ЕС няма да се откаже от крайната си цел – да бъде лидер в борбата с климатичните промени. Тя беше категорична, че България има своя рамкова позиция, която вече е представена пред ЕК – до 2030-а година, с хоризонт 2050-а, въглищните централи в страната продължават да бъдат мощности, на които ще се разчита. Петкова посочи, че не е имало забележки от страна на ЕК, а е имало само препоръка ВЕИ да се увеличи от 25 на 27 процента. „Ние сме се съобразили с това и работим в тази посока“, заяви тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!