FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Експерти: Бюджет 2021 е предизборен!

Без дебати в рамките на 20 минути депутатите от ресорната комисия приеха бюджета за следващата година. Социален или предизборен е той?
„Бюджетът трудно може да бъде наречен антикризисен. Ние сме в криза и всички разходи трябва да са ориентирани в подпомагане на бизнеса и на икономиката. Противно на това, мерките са в обратна посока, даже са прокризисни. Този бюджет категорично е предизборен. Повишаване на пенсиите, социалните плащания, възнагражденията на държавните служители, които са 500 000 души. Всички държавни служители ще получат 10% увеличение. На учителите – 17%. На хората на първа линия – 30%. В същото време допълнително се дават 50 лева на пенсионерите за първите 3 месеца. Ние разкритикувахме това остро заради рухването на пенсионния модел“, коментира в ефира на „Денят ON AIR“ Добрин Иванов от АИКБ.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ от своя страна изрази мнение, че новоприетият бюджет бил предизборен, но все пак имал своите предимства. „Бюджет 2021 до голяма степен е предизборен, но това не означава, че е грешен. Точно по този начин трябваше да се държат управляващите през следващите 10 години. Ако го бяха направили, социалното напрежение щеше да бъде много по-ниско. Сега се обсъжда поредната мярка, с която да се плащат компенсации – по 24 лв. на ден за хората от тези сектори, които са в неплатен отпуск. Но това не се отнася до хората от другите сектори. Ясно е, че когато работодателят е притиснат, той притиска и работниците си. Ние настоявахме за това – хората, които са в уязвимите групи, също да получават поне тази компенсация, която е около 500 лева на месец“, обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По темата за детските надбавки Добрин Иванов сподели, че посредством тях се разходвал публичен ресурс, което било неправилно. „В първия вариант на предложението детски надбавки за всички ние се обявихме против, тъй като тези надбавки имат характер на социално подпомагане, което е безсмислено за родители, които имат достатъчно високи доходи. Това за нас беше разходване на публичен ресурс в неправилна насока. Този ресурс можеше да се насочи по по-ефикасен начин“, заяви той.

Ваня Григорова се съгласи, че детските надбавки не бива да бъдат социална помощ, както е било до началото на 2001-2002 г. По думите ѝ това е демографска мярка и такава трябвало да бъде. Това, което в момента се предлагало, било пълен миш-маш.

„Става дума за тотално непостоянство от страна на правителството – опит да се угажда на всякакви страни абсолютно безпринципно. Да, данъчната система трябва да бъде реформирана и това трябва да се случи спешно. Не трябваше да се допуска фирми да крадат от бюджета. Вместо да се дадат тези средства за всички деца, отново се злоупотреби“, допълни Григорова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!