FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Експерти: България има нужда от нови енергийни мощности

„Енергийната ни система е част от стратегическата система на държавата, което пък от своя страна е тясно свързано с националната ни сигурност и със стабилността на държавното управление. А готови ли сме за зимата предстои да стане ясно на 18 октомври, когато ще бъде оповестен резултатът от възложените проверки“, коментира в студиото на „Денят ON AIR“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Още по темата

4 окт 2019 10:30

15

Той бе категоричен, че ако страната ни не строи нови енергийни мощности, то непрекъснато ще бъдем в критична ситуация във връзка с електроенергията.

С падането на температурите през последните дни изникна въпросът готова ли е енергийната система на България за зимата.

Пред Bulgaria ON AIR Явор Коюмджиев отбеляза, че по закон по това време на годината се извършват задължителни проверки на всички енергийни дружества в България.

„Основно изненади биха могли да се появят през месеците януари и февруари, когато поради продължителните ниски температури се наблюдава пиково потребление, пренатоварване на мрежите и дефицит на ток“, добави експертът.

Според изчисленията на ЕСО, максималният товар през 2020 г., който може да поеме при екстремни зимни условия мрежата, е от порядъка на 7800 мегавата. Според прогнозата на оператора през следващата година общото потребление ще бъде близо 39 000 гигават часа ток.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!