FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Д-р Ангел Кунчев: Още двама са излекувани от COVID-19

Затварят се областните градове, парковете, осигурява се час за пазаруване на възрастните хора. По-строгите мерки се въвеждат, защото им е дошло времето, каза главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се въвеждат новите противоепидемични мерки в сила от днес,а мерките са в сила до изричната им отмяна.

„Мерките са взети, защото все още има хора, които не възприемат ситуацията сериозно. Най-трудно ще бъде на органите на МВР за ограничаване на движението без да пречат на хората от бизнеса или на нуждаещите се от медицински грижи“, допълни д-р Кунчев.

Той призна, че ситуацията е неприятна, но всеки трябва да се запознае с правилата и да се опита да се съобрази с тях.

„Това, което искаме, е да намалим вредите“, коментира главният санитарен инспектор.

Той обясни, че ако успеем в рамките на месец да ограничим контактите си, вероятно ще си спестим много неприятности.

„Смисълът на мерките е да не се минава до стъпки като вечерен час, тотална забрана на движението вътре в градовете без специална причина“, каза още д-р Ангел Кунчев. Той обяви, че още двама души са излекувани.

„Днес ген. Мутафчийски съобщи за първия излекуван, аз мога да допълня, че и от Плевен вече има двама с две отрицателни проби, преминали 14 дни. Трябва да има оптимизъм в цялата работа. Аз съм убеден, че голямата част – 60-70% точно така ще завършат – с пълно оздравяване. Надали ще надминем този процент, който в другите страни – Азия, Европа – посочват – 2-3%. Въпросът е да запазим нашите родители, баби и дядовци. Там е насочено цялото ни усилие“, допълни д-р Кунчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!