FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Дългът от 5 млрд. лв – в какво ще ги вложим

Правителството взе външен дълг за 5 млрд. лв. Те са с матуритет 10 и 30-години.

„Не е ясно за какво ще се използва, защото има излишък, тоест тези плащания, които са бюджетирани вече – има източник, от който биха могли да бъдат извършени. Но така или иначе ние имаме нужда от финансов резерв. Съществува риск да се наложи да се обявят допълнителни средства от хазната за подкрепа на фирмите, които могат да пострадат от една втора вълна на пандемията. Най-важното – това са средства, които бяха планирани със Закона на държавния бюджет“, каза финансистът Емил Хърсев за „Денят ON AIR“.

Според него сега е точният момент за това.

„Тези емисии се подготвят от инвестиционни посредници, водещи банки и техните специалисти в областта на инвестиционното посредничество. Това са едни от най-добрите специалисти на света. Това не са български мислители. Българското Министерство на финансите е ползвало услугите на сериозни финансови институции. Това са лидери на световните финансови пазари“, допълни Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че след месец, два е възможно да има още по-добри условия на финансовия пазар.

„В момента има глад за финансови инструменти, които макар и минимални, но положителна доходност. В България имаме навик за всяка емисия на държавен дълг да изригваме по три пъти, по три пъти да псуваме Министерството на финансите“, каза още финансистът.

Емил Хърсев подчерта, че сме на прага на една несигурност, но е добре да присъстваме в емисионния календар на света.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!