FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Доц. Спасков: Намираме се в опашката на инфекцията от COVID-19

През изминалата седмица регистрирахме поредица от рекорди в броя на заразените с COVID-19 у нас. Докато преди се провеждаха по около 1000 теста дневно, то сега изследванията са около 2000 всеки ден.
Бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков заяви в „Денят ON AIR“, че трябва да свикнем с „явлението COVID-19“.

„Думата „зараза“ е много силна, тя има за задача да плаши хората. В началото трябваше да се плашим, сега вече имаме натрупан някакъв опит. Ако се проведат около 10 000 изследвания, ще стигнем 300 заразени на ден. Тази бройка е производна – базира се на брой изследвания и на мястото, където се правят“, обясни Спасков.
Бившият директор на „Пирогов“ посочи, че пациентите трябва да бъдат тествани още на входа на болницата.

„Има опасност. В болниците пациентите са близо един до друг. Поради тази причина разпространението на една такава инфекция е възможно в болница. Това е необходимо заради здравето на самите пациенти“, обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Спасков коментира още, че е нужно да се промени стойността на клиничната пътека, за да може да покрива тест за COVID-19.

„В момента самите пациенти си го плащат в голяма част от случаите. Но и НЗОК не може да бъде натоварена с всичко. Здравното осигуряване дава възможността да се извършва определен брой дейности, няма как цялото човечество да се стовари върху Здравната каса. Трябва да се промени стойността на клиничната пътека.  Да не е 600 лв., а повече. В нея трябва да влезе като правило извършването на тест за коронавирус“, заяви той.
Здравната каса реализира икономии по време на пандемията Ковид-19, защото хората не посещавали болници и така са се генерирали излишъци, смята Спасков.

В момента се намираме в „опашката на инфекцията“ или трайно състояние, обясни още той.

„В началото имахме взрив, после – спад, и сега сме в една доста продължителна опашка от заболявания“, смята доц. Спасков.

Бившият директор на „Пирогов“ прогнозира, че в бъдеще човешкият организъм ще развива все по-правилен биологичен отговор на COVID-19.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!