FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Достатъчно надеждна ли е матурата, за да се влезе в Алма Матер?

Без кандидатстудентски изпит, но с матура ще бъдат приемани студентите в повече специалности на Софийския университет тази година. Това е категоричното решение на най-старото учебно заведение в страната. От Министерството на образованието също заявиха: матурата била достатъчно надеждна, за да се влезе в Алма Матер.
До това решение се стигна след заседание на академичния съвет на Софийския университет. Студентите, които са били приемани в университета през изминалите години с кандидатстудентски изпити, възроптаха, а част от тях се почувстваха дискриминирани.

Още по темата

19 май 2020 15:01

15

От Алма Матер са категорични: „Не съответстват на истината внушенията, че приемът с оценки от държавните зрелостни изпити в специалност „Право“ ще снижи нивото на приетите. Когато от 1000 кандидати бъдат приети 300, това са винаги първите 300 класирани, независимо дали са класирани с изпити, организирани от Университета или с държавните зрелостни изпити, организирани на национално ниво. В този смисъл формата на изпита и баловете не са от значение – броят на кандидатите и на приетите се запазва, следователно приемът в специалност „Право“ е точно толкова труден, колкото и в други години“.

От студентския съвет също излязоха с позиция. Според тях изипити можело да има, но при строги мерки.

От Министерството на образованието днес обявиха, че удължават срока, в който може да се подаде заявление за явяване на третата матура. Тя ще бъде необходима на бъдещите студенти, които са предвиждали да кандидатстват с изпит по предмет, различен от двете задължителни матури. Според МОН университетите заложили на прием с матура, тъй като през последните години именно тя се утвърдила като изпит.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!