FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Дни преди 10-ти: Изложба ни връща в социализма

Регионалният исторически музей София откри своята изложба, озаглавена „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“.

„Поводът за създаването на тази временна изложба е кръглата годишнина – 30 години от настъпването на демократичните промени в България. Решихме да оценим тази дата чрез поглед назад. Да представим едно много различно общество от сегашното, в което идеологията на управляващата комунистическа партия е водеща и прониква във всички сфери на живота“, коментира кураторът на изложбата Теодора Межекова в „България сутрин“.

От днес могат да се видят експонати, които са били характерни за тогавашното общество. Има множество плакати и афиши с пропагандно съдържание, дори и некролог на Сталин.

Посетителите ще могат да видят кухненски сервиз, на който са изобразени символите на социализма – червената петолъчка, книгата и факлата, както и електрически крушки с лика на Георги Димитров и Владимир Ленин.

„Музеят има много функции. Наред с изложбените, ние имаме и образователна функция. Идеята е безпристрастно да погледнем на този период, да представим факти и предмети и да създадем представа за периода“, коментира Ерина Кръстева от Регионалния музей пред Bulgaria ON AIR.

Изложбата е отворена за посетители от днес до края на януари 2020 година.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!