FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Джонсън тепърва ще се сблъска с проблемите на Brexit!

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков заяви, че в преходния период, който ще трае 11 месеца, ще се разпали отново сагата между ЕС и Обединеното кралство.
„Предполага се – със същите проблеми между двете страни, като разликата ще е в темите. Досега се обсъждаше кога и как Великобритания да напусне ЕС, а сега ще се обсъждат как ще живеят и какви ще са взаимоотношенията след това. Джонсън тепърва ще се сблъска с проблемите на Brexit“, каза той в студиото на „Денят ON AIR“.

Кючуков отбеляза, че всички от ЕС предупреждават, че периодът е много кратък и практиката също го показва – по принцип отнема 5-6 години.

„Борис Джонсън няма да иска удължаване след 2020 г. Това ще създаде напрежение в преговорите, защото, ако все пак се наложи удължаване – то трябва да бъде поискано до края на месец юни“, каза още той.

Бившият зам.-министър допълни, че проблемите със Северна Ирландия са налице и в момента. „Тя е отделена от останалата част от Обединеното кралство с възможността за митнически проверки. Северна Ирландия е част от общия европейски план и същевременно част от Великобритания“.

Според него отсъствието на граница между двете Ирландии е ключово за мира в Северна Ирландия. Кючуков е категоричен, че трябва да се договори зона за свободна търговия, двете страни да търгуват помежду си.

„Обединеното кралство има намерение много бързо да сключи споразумение със САЩ за свободна търговия, което пък от своя страна ще бъде при други условия. Но може да се окаже, че тези 2 споразумения – едното с ЕС и другото със САЩ, могат да се окажат несъвместими. Защото ако настъпят сериозни ограничения този бизнес, който оперира на територията на целия ЕС, ще се сблъска с редица бариери“, каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кючуков допълни, че се очаква спад на БВП на Великобритания, както и нарастване на безработицата и напускане на бизнесите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!