FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Децата няма да ядат в градините по БДС, производителите – против

Отпада задължението на детските заведения за деца от 3 до 7 години да купуват и да готвят с продукти по БДС. Това се предвижда в проект на Наредба на задравното министерство, срещу която се обявиха производители. Те призовават премиерът Бойко Борисов да блокира документа.

Още по темата

9 окт 2019 07:00

33

„За всички производители у нас е важно в наредбата да бъде разписано всички храни, свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, месни продукти и други,  да са по БДС. Защото именно те гарантират качеството“, коментира в студиото на „България сутрин“ Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопекарите.

„Целта ни е да формираме вкусовите качества на децата от най-ранна детска възраст. Те трябва да знаят коя храна е полезна за тях и коя носи печата за качество. Тези мерки за запазване на традиционното хранене съществуват във всяка една държава по света. Освен това те стимулират и националния бизнес“, подчерта тя.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова отбеляза, че е изключително притеснена от случващото се, тъй като става въпрос за здравето на бъдещото поколение на България.

„Преди наредбата, която предстои да бъде утвърдена, възниква въпросът дали това, което децата ще консумират в действителност, ще бъде най-доброто за тях“, каза тя.

По думите ѝ, приетите през 2018 г. правила утвърждават изключително високо качество в храните, които консумират децата и са съобразени всички изисквания на физиологичните норми.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!