FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Депутат: Украинците се опитаха да разделят българите заради изборите

Народното събрание прие декларация в защита на целостта на българската общност в Украйна. Готвените промени предвиждат Болградският район, където е съсредоточена българската общност, да бъде разделена на 5 части.
„Днес направихме един изключително силен ход – не кой да е, не правителството, а висшият орган в държавата – парламентът. Той гласува една декларация, с която категорично се противопоставя на това, което правят украинците. След спешен разговор с нашия външен министър те са се отказали да правят разделянето на 5 части на нашия Болградски район, който е най-големият район в Бесарабия“, каза депутатът от НФСБ Славчо Атанасов в предаването „Денят ON AIR“.

Той посочи, че там живеят над 500 хиляди българи и украинците не правят нищо ново под слънцето.

„Те се опитаха да направят нещо, което е правено през 19 век, известно като случая „Джеримендърингът“. Той е бил висш администратор на републиканската партия в Америка и за да може републиканците да спечелят няколко важни района в Америка, той разпокъсва тези райони и ги омесва със симпатизанти на републиканците. След това той лежи в затвора заради това му действие“, допълни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Славчо Атанасов подчерта, че украинците са се опитали да направят същото, защото през октомври им предстоят избори.

„Идеята беше българското малцинство, което е изключително голямо, да има по-малко политически представители в съответните органи, които решават политиката на Украйна. БСП направиха нещо много интересно. Те не гласуваха, не се обявиха в защита на нашите българи в Украйна, но в същото време направиха нещо, което нямаше как да стане. Украинският парламент днес трябваше да реши този проблем, а ако бяхме послушали БСП да се изчака, нещата нямаше да свършат добре“, коментира още народният представител от НФСБ.

Той отсече, че е огромна заслугата на Валери Симеонов и че лидерът на НФСБ е много уважаван от българите в Украйна.

„Аз от дете се занимавам с темата „Македония“. Там нещата са изключително сложни и в края на краищата нашите виждане го знаете – това са две български държави и никой не иска да поглъща Република Северна Македония. Нека не ни крадат историята, там се стига до едни абсурди. Аз съм чел техни учебници, където пише, че ние сме от татарски произход, което е пълен абсурд. Световните историци им се подсмиват“, посочи депутатът.
Атанасов коментира още, че и Паисий го обявяват за македонец, което е кощунствено.

„Вапцаров също. Да, те са българи от македонски произход. При такива сложни спорове времето решава нещата. Сърбия има огромен интерес Република Македония да е в лоши отношение с нас, поради чисто геополитически съотношения“, категоричен е той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!