FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ден на прилепите очаква посетителите на столичния зоопарк

Ден на прилепите очаква посетителите на столичния зоопарк

Снимка: Pixabay

Второто за София събитие, част от 23-та Европейска нощ на прилепите, ще се състои в неделя, в столичния зоопарк от 15.00 ч., съобщиха организаторите от Фондация „Наука за природата“. Срещата се прави съвместно с „Фортис Визио“ и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Още по темата

29 авг 2019 19:43

4

Гостите ще имат възможност да участват в образователни дейности, чрез които ще разберат защо прилепите са супергероите на природата. Те ще научат какво да правят, ако в дома им попадне прилеп. За най-малките посетители са предвидени много изненади, както и различни работилници, в които те ще могат да рисуват и оцветяват, да си направят сами маска на прилеп, самите те да бъдат нарисувани като прилепчета или да се включат в играта „Загадките на кафявото прилепче“. Малко след здрачаване ще бъде направена и демонстрация на работа с бат детектор /детектор за прилепи/, чрез който ще се провери какви видове прилепи се срещат на територията на зоопарка, както и ще може да се чуят звуците, които издават.

Организаторите напомнят, че прилепите са бозайници, не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат „летящи мишки“. Те унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 г, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара. Най-старият прилеп, чиято възраст е установена от човека, е на над 41 г.

Страната ни е дом на 33 от 35-те вида прилепи, срещащи се в Европа.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!