FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Дан и Азара – двойката персийски леопарди в столичния зоопарк

Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарка Шошто Нирегихаза в Унгария, съобщават от зоопарка. Персийката е на три години и се казва Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който дойде в нашия зоопарк от Хановер, Германия, и вече три години чака подходяща партньорка.

Женският персийски леопард идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове (EEP), в която Софийският зоопарк участва с осем вида през последните 10 години. Целта е да се създаде размножителна двойка с нашия Дан. Азара ще е третата женска, която получаваме по линия на програмата и се надяваме любовта най-накрая да разцъфне, след като предишните две женски се оказаха неподходящи, разказват от зоопарка.

Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период. Надяваме се Дан и Азара да се харесат и да имаме размножителен успех, което е крайната цел на програмата, добавят оттам.

Зоологическата градина в София е кандидат за член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и затова вече участва в размножителни програми за редки и застрашени видове. Работим усилено да изпълним нужните условия, така че столичният зоопарк да стане пълноправен член ЕАЗА, за да можем да получаваме още по-редки и ценни видове, както и да се включваме във все повече консервационни дейности.

Само така Софийският зоопарк ще изпълни основните и най-важни функции на съвременните зоопаркове – да бъде природозащитен, научен и образователен център с принос за опазването на видовете“, е казал Добромир Бориславов, изпълнителен директор на Общинското предприятие „Зоологическа градина-София“, цитиран от зоопарка.

За адаптиране на женската към новото й жилище са нужни около три седмици, след което ще започне и запознаването между двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния й период, когато тя ще бъде пусната във външните й заграждения.

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категорията „Застрашен вид“ в Световната червена книга и тенденцията при популацията му по света е намаляване на броя им. Днес в природата са останали около 1300 индивида. Основните заплахи за персийските леопарди са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му. Затова размножителната програма в зоологическите градини, в която участва и Софийският зоопарк, е от голямо значение за спасяването на тези великолепни животни, посочват от зоопарка.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!