FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В Пазарджик и Добрич пушат най-много незаконни цигари

Устойчиво нисък дял на цигари без български акцизен бандерол на пазара отчитат от Инициативата срещу незаконната търговия, в която членуват пет тютюневи компании.

Вече традиционно те изследват празни опаковки от цигари.

Отчетените нива и през двете тримесечия на 2020 г. са по-ниски спрямо нивата от края на миналата година. За 1-вото тримесечие на 2020 г. е 1,8%, за 2-рото тримесечие е 2,6%, при 3.1% за последното тримесечие на 2019 г.

С тези данни за полугодието на тази година се бележи като цяло много нисък дял на непредназначените за българския пазар цигари, което допринася за оптимална събираемост на приходите от акциз в бюджета, посочват те в съобщение.

Фалшификатите на известни международни марки, макар и минимално, имат растеж. Както и в предишните вълни от проучването, отново сред празните опаковки се появяват непознати и неизвестни марки от типа illicit whites, които дават индикация за съществуващи канали, които променят предлаганите разновидности.

Резултати показват, че в основната извадка от 20 града има градове с нулево ниво на потребление на незаконни цигари – Асеновград и Велико Търново през двете тримесечия, а Шумен – през 1-во тримесечие на тази година. Градовете Пазарджик и Добрич обаче са с данни, които ги поставят в топ градовете с най-високо незаконно потребление, което заслужава внимание от страна на контролните органи.

Делът на незаконни цигари в Свиленград е доста динамичен във времето и към настоящия момент не може да се оформи ясна тенденция, тъй като през 1-во тримесечие нивото е било сравнително ниско – 5%, но през 2-ро тримесечие много по-високо – 23%.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!