FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В навечерието на Никулден: Риба на трапезата – по-често

Барбун, калкан, чернокоп, сафрид са само час от българските черноморски риби, плюс морски раци, които производители предложиха на изложението „Обичам българската риба“ в столицата днес.

В навечерието на Никулден то се организира от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и МЗХГ, и бе открито от земеделския министър Десислава Танева, изпълнителния директор на БАБХ проф. Паскал Желязков и изпълнителния директор на ИАРА д-р Галин Николов.

Министърът каза, че за следващата година се планира кампанията да бъде много по-широкомащабна, на която да се представи производството на аквакултури в България и тяхното приложение в кухнята и в здравословното хранене.

По думите й през последната година всички показатели са положителни – и за производството на риба, и за предлагането, което е общо над 64 хил. тона (вътрешно производство и внос), или с над 10 на сто повече в последните три години.

Потреблението също се увеличава, макар и с малки темпове, като за 2018 г. е 2,5 кг на човек годишно, посочи Танева.

„Като консумация имаме да достигаме другите страни, като в традиционните консуматорки на риба тя е 5-6 пъти по-голяма, но това е въпрос на традиции в храненето и история на националната кухня“, коментира тя, цитирана от БТА.

За подкрепа на производителите МЗХГ прилага Програмата за морско дело и рибарство с над 62 на сто изплащане за изминалата година, каза още министърът.

Галин Николов подчерта, че износът – около 10 хил. тона годишно, е по-голям от вноса и през последните години производството на аквакултури у нас значително се е увеличило.

Най-много изнасяме сладководна риба от видовете шаран, бял амур, толстолоб. Консумацията на риба в други държави – членки на ЕС, за съжаление, е по-голяма от нашата и затова износът е насочен натам, каза д-р Николов.

По думите на проф. Паскал Желязков контролът преди Никулден е съвместно с другите институции, които имат отношение към предлагането и търговията с риба. Той ще започне от доставчиците на риба – вносители или производители, през преработвателите, търговията на едро и на дребно – по цялата верига.

По отношение на произхода на рибата, доставчиците трябва да представят цялата документация за него и документите да бъдат доставени в БАБХ за осъществяване на контрол.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!