FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В българската икономика липсва ефективен контрол и реформи

„В България липсва ефективен контрол, който да осигури стабилна икономическа среда“, каза в Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

Още по темата

7 ное 2019 11:31

6

„Даването на пари е много лесно, докато има, но това не е реформа. Когато спаднат приходите, ще се види колко ниска е ефективността на това наливане и ще се създаде дефицит в държавата“, смята икономистът Георги Вулджев.

Основните промени, които са необходими на българската икономика, според Зайкова и Вулджев са увеличаване на осигурителния доход за пенсия, вдигане прага на ДДС, реформи в съдебната власт и справяне с корупцията.

„Проблемът на българския бизнес е липсата на инвестиции и на технологично преобразуване“, заяви Зайкова, а Вулджев добави, че държавата не прави нищо, за да стимулира растежа в частния сектор, а за сметка на това увеличава заплатите в държавната администрация.

„Проблемът с липсата на инвестиции е, че нашата регулаторна и политическа среда се възприема като несигурна от външните инвеститори“, каза още Вулджев.

Относно пенсиите и двамата бяха категорични, че бюджет за преизчисляване няма и няма откъде да бъдат намерени средства, но държавата не прави нищо, за да реши този проблем.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!