FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Въпреки тежките дни – ръст на строителството в България

Скок в разрешителните за строеж в страната с 24,5% за третото тримесечие на 2020 година.

Издадени са разрешителни за почти 1700 жилищни сгради, като това разкрива близо 7500 нови жилища с разгърната застроена площ от почти 970 хил. кв. м.

В това число се включват и 28 административни сгради, офиси с площ над 47 хил. кв. м. и повече от хиляда сгради с площ от 505 хил. кв. м. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Броят разрешителни за административни сгради намалява с близо 10 на сто, а площта им се увеличава с почти 160 на сто.  При издадените разрешителните за строеж на други сгради се виждаме увеличение както на броя им с почти 20%, така и при разгънатата им застроена площ – с малко над 18 на сто.

Най-голям брой издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради има в областите София, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора и Бургас.

Пловдив e лидер по предстоящо строителство на складови и индустриални имоти с общо РЗП от над 145 хил. кв. м. На годишна база издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече с 4%, докато жилищата в тях намаляват с почти 18 на сто, а разгънатата им застроена площ – с малко над 13%.  

Как изглежда браншът по време на криза и какви тип сгради се търсят? Разговор по темата с инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България в предаването  в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!