FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Въпреки водната криза: Сурвакари излязоха в Пернишко

Напук на водната криза, сурвакари тръгват по улиците на Кошарево да гонят злите сили. Една от сурвакарските групи в пернишкото село е с най-дълга и най-стара традиция, а костюмите им са по-различни от тези на характерните кукери.
„Влизаме по къщите, ръсим за здраве, за да може къщата да има по-голям късмет и берекет“, каза един от кукерите пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Маските им тежат най-малко по 40 кг, а звънците са около 60. Сурвакарите сами изработват костюмите си и това понякога отнема месеци. В селото имат и необичайна традиция – слагат лют пипер в кандило. А най-малкият сурвакар е на година и 6 месеца.

„Времената се промениха, жените надделяха над мъжете. Участвам за четвърта година. Звънците са ми около 10 кг“, сподели жена, участваща в празника, който продължава цял ден.

Фестивалът ще си остане завинаги и никога няма да се премести. Събираме се над 150 човека„, заяви гордо друг от сурвакарите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!