FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Вълчев: Учителите да очакват провокации като в Сливен

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че са инструктирани всички училища в цялата страна да очакват и други такива провокации както вчера в Сливен и ако нахлуят родители да освобождават децата, да започнат разговори с тях. В първите часове е най-добре да говорят от полицията, докато се успокои обстановката.

Днес всички учители разговарят с родителите на децата и родителите осъзнават, че вчера са били използвани страховете им и че това е абсолютна лъжа, каза образователният министър.

По думите му децата, които вчера бяха изведени от родителите им от училище заради слухове, че ще им бъдат отнети, са започнали да се връщат в училищата. В едното от училищата в Сливен има малък процент от деца, които още не са на училище, но са започнали разговорите със семействата им и обстановката се успокоява, каза  Вълчев.

Още по темата

8 окт 2019 10:38

26

8 окт 2019 08:42

70

7 окт 2019 12:16

129

Той уточни, че категорично не може да се каже кой е източникът на дезинформацията, но някой се е изкушил и политически използвал това. Според него в основата са и групите, които са се организирали срещу несъществуващата стратегия за детето.

В 8.00 часа сутринта родителите съвсем спокойни са си завели децата на училище, а в 10.00 часа се е получила масова истерия и те са получили клипове, след което истерията се е мултиплицирала от „уста на уста“, разказа Вълчев.

Вълчев припомни, че вчера самият той беше на посещение в Сливен и днес отново заяви, че иска да успокои всички родители, защото става въпрос за злоупотреба със страховете им и както няма стратегия за детето, няма и случаи на извънредно отнемане на деца. Вчера, като минах през едно от училищата в Сотиря, видях, че се събират родителите и с тях говориха учителите и представители на неправителствената организация „Амалипе“, разказа министърът.

По думите му станало е ясно, че и „там са станали обект на такива лъжи и дезинформации, включително и с политически елемент – кой щял да товари децата в автобуса, колко пари са взети от Норвегия да се продадат децата и кой стои пред автобуса, съответно от опозицията, и спира да не бъдат извозени тези деца“. Става въпрос за груби манипулации, дезинформации и за престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система, коментира министърът.

Той каза, че е нямал достъп до постовете в социалните мрежи, които са били от активен агитатор, а родителите казвали, че са получили основно чрез Фейсбук тези клипове за отнемането на деца. Миналата седмица имаше подобен опит за сплашване на родителите в кв. „Факултета“ в София, но не чрез електронни средства, а чрез „обикаляне на квартала“, съобщи той, пише БТА.

Той добави, че вчера е имало случаи в Карнобат, Сунгурларе, в Ямбол, но там не се е получила масова истерия в училищата. Няколко родители в едно училище в Силистра също са били разтревожени, но миналата седмица започнаха тези проблеми, а вчера – в Сливен, беше кулминацията, обобщи образователният министър. Той каза, че в тези ситуации се разчита много на медиаторите от ромските общности, които са имали вчера в Сливен среща с полицията и с „авторитетите“ от ромската общност.

Министър Вълчев каза, че учителите няма да пишат сега отсъствия на учениците, които са напуснали училищата заради слуховете.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!