FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Все повече млади българи искали да стават войници

Тази година броят на приетите войници е по-голям от броя на напусналите. Същото важи до някаква степен и за офицерите, каза пред журналисти командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Той изрази надежда това да е тенденция по отношение на войниците. Ако следващата година постигнем същите резултати, ще бъдем много доволни и това наистина ще покаже, че нещата вървят в правилната посока. Искрено се надявам, че кампанията „Бъди войник“ дава своите резултати и това ще продължи и през следващите години, каза Попов.

По думите му армията е една от първите, които усеща резултатите на недобрия физически статус на подрастващите деца и тийнейджъри.

Това че толкова войници отпадат на физическите прегледи, не говори добре за физическото състояние на младите – и момчета и момичета, коментира той. Но категорично не сме съгласни стандартите да бъдат намалявани – както за физическа подготовка, за медицинските прегледи, така и психологическите тестове. На пръв поглед това ще ни даде преимущество, ще приемем повече хора, следствията обаче от това ще бъдат ужасни – тези хора няма да бъдат в строя, а във военните болници, а ние не искаме това. Не искаме за сметка на едни голи числа брой приети, да си жертваме после времето за подготовка, коментира командирът на Сухопътните войски.

С модернизационния проект за нови бронирани бойни машини за Сухопътните войски се случват хубави неща, коментира ген. Попов. Припомни, че са изпратени исканията за оферти и се очаква до 16 декември те да бъдат получени. Веднага след това ще започне обработката и оценката, като „оптимистичната прогноза“ на командира е, че до средата на февруари идната година офертите ще бъдат оценени и ще се премине към втория етап на оценката. Предвидени са тестове, от двама избрани изпълнители на втория етап ще бъде поискано да представят поне основната машина и някои от системите, които да бъдат тествани дали покриват декларираните им качества.

На въпрос за ремонтираните танкове Т-72 и други планирани ремонти на техника, ген.Попов подчерта, че извършеният ремонт на танковете в „Терем“ е много добър, което е било доказано с изпитания. Продължава се с ремонт на танковите мерници, за следващата година са предвидени още танкове, както и автомобили „Татра“.

Традиционно преди 19 ноември – празникът на най-големия вид въоръжени сили – Сухопътните войски, командирът им награди отличилите се в турнир по стрелба с участието на журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета, на учебния център „Сливница“. Тази година празникът е свързан с тържественото отбелязване на 134-ата годишнина от победата в Сръбско-българската война /1885 година/.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!