FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Всеки четвърти против „зелените коридори“, онлайн обучението раздели софиянци

Заразата от коронавирус продължава да се задържа у нас на високи нива, а в обществото вървят бурни спорове дали е необходимо затягане на мерките срещу пандемията, или напротив – и сегашните са прекалени.

Мнозинството столичани определят като адекватни въведените мерки срещу разпространението на COVID в София. За сегашните ограничения има силна подкрепа. За дистанционното обучение на гимназистите има разделение сред софиянци. Мнозинството е против най-малките да минават онлайн. Това са изводите от проучване на Изследователски център Тренд, проведено сред 812 пълнолетни жители на София по телефона на 10-11 ноември.

Още по темата

13 ное 2020 16:20

30

13 ное 2020 07:06

321

12 ное 2020 15:37

142

То е по поръчка на Столична община с партньорството на „24 часа“. Хората, които смятат, че въведените до момента мерки в София са достатъчни, са много повече от тези, които искат още ограничения – 59% срещу 35%.

Най-голяма подкрепа сред столичани има забраната деца да ходят в молове без родител или пълнолетен придружител – 85%. Само 12 на сто са против.

За задължителното носене на маски на закрито са 80% от софиянци. Противниците на мярката са 17%. Когато става дума за маските на открито, където има струпване на хора, подкрепата спада до 65% срещу 33% против.

Цели 78% одобряват затварянето на дискотеките и нощните барове, почти толкова – 77% – ограничението на работното време на заведенията за хранене и развлечения до 23,30 ч. 1/5 от столичани са против рестрикциите за клубовете и ресторантите.

„Зеленият коридор“ за пазаруване на възрастните хора се одобрява от 70% в София, а всеки четвърти е против.
Интересно е отношението на софиянци към затварянето на училища и университети. Както е известно, от днес до 27 ноември онлайн са учениците в София от 6 до 12-клас.

Одобрението е най-високо, когато става дума за преминаване към дистанционни уроци на студентите (53% „за“ – 40% „против“) и на гимназистите (51 „за“ – 41% „против“).

За по-малките ученици общественото мнение в София преобладаващо иска запазване на присъственото обучение. За прогимназистите това са 47% срещу 43% привърженици на ученето от вкъщи. Още повече – 59% не харесват идеята учениците от началния етап да останат в къщи, а 31% са за. Процентът против скача до 61, когато става дума за затваряне на детските градини и яслите, а едва 27% биха подкрепили такава мярка.

Две трети от столичани познават човек, който или е преминал през заразата, или в момента е заразен. 32% твърдят, че сред познатите им няма заразени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!