FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Водният режим в Перник ще засегне около 60 хил. души

Язовир „Студена“ остана без вода, а в Пернишка област минават на воден режим от 18 ноември. Преди планираният график да влезе в сила обаче, той трябва да бъде обсъден от общината, когато новоизбраният кмет встъпи в длъжност.

„Ако стане факт, режимът ще засегне по-малко от 60 хиляди души. Това са жителите на Перник и околните села. Това е режимно водоподаване. Хората имат вариант да се запасят с вода. Не разполагаме с толкова водоноски, за да сложим на всяка улица“, обясни управителят на ВиК-Перник Иван Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му през изминалата нощ в Перник е валяло дъжд за пръв път от 5 месеца.

Още по темата

7 ное 2019 17:05

34

По запитване на новоизбраният кмет Станислав Владимиров от БАН обаче са обяснили, че валежите в града са били в нормата си и не е имало засушаване.

„Става въпрос за валеж, паднал над с. Чуйпетлово. Ако там е паднал такъв валеж, не означава, че в цяла Витоша са паднали такива литри. Не може да се съди от количеството на валежите в едно малко селце за количеството в цялата чаша на язовира“, обясни Витанов.

На въпрос защо чак сега реагира ВиК дружеството той отговори, че са изчаквали последния момент за създаване на дисбаланс на хората, надявайки се да влезе вода в язовира, но когато е станало ясно, че ситуацията е критична, веднага са предприети мерки.

Оказва се, че в с. Дивотино водата е спирана многократно без предупреждение.

„Без вода сме почти цяло лято, но режимът не беше обявен. Не се знаеше кога ще има, кога няма да има вода. Имаше период, когато идваше през нощта. Тогава беше най-трудно. Запасяваме се с вода в туби, бидони“, сподели Павлина Стоева.

Според нея причините за стигането до режим са много, а не само липсата на валежи. Тя сподели, че се е случвало течове да не се отстраняват навреме и да се губи воден ресурс в продължение на месец.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!