FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ВЕЦ-ът на язовир „Студена“ ли източи водата на перничани?

ВЕЦ-ът на язовир "Студена" ли източи водата на перничани?

Снимка: Bulgaria ON AIR
„В периода юни – декември 2018 година язовир „Студена“ незнайно защо е източен с 1/3… Промишленото водоснабдяване през януари и февруари е 230 хил. куб. метра, а от март до ноември е 360 хил. куб. метра“. Това каза пред БНР Асен Личев, бивш директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, цитирайки публични числа в коментар за критичните нива на водния басейн, които застрашават водоснабдяването на Перник.

Според данните, посочени от Личев пред БНР, за 5 месеца язовирът е източен с 33%.

Още по темата

8 ное 2019 10:19

13

7 ное 2019 17:05

34

5 ное 2019 14:19

15

ВиК – Перник предлага от 18-и ноември градът да мине на воден режим, като жителите ще имат вода между 16.00 и 22.00 часа. По данни на дружеството нивото на язовира е под 6 млн. куб. метра вода при капацитет 20 млн. куб. метра. Личев подчерта, че ВЕЦ-ът към язовир „Студена“ е собственост на ВиК – Перник:

„Което означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия. Според бизнес програмата на ВиК за 2018 година е прогнозирано намаляване на загубите до 65%“, обясни той.

Асен Личев попита защо в тази критична ситуация не се използват водите на два пъти по-големия язовир, който се намира в близост, язовир „Пчелина“. Той е проектиран за напояване и за водоснабдяване на Перник и Радомир.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!