FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Българинът сви разходите, продажбите на дребно намаляха с близо 7%

Българинът сви разходите, продажбите на дребно намаляха с близо 7%

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Продажбите на дребно в България през септември са паднали с 6,7% на годишна база.

Спрямо август обаче е отчетен ръст от 2,8%, сочат данните на Евростат.

Още по темата

26 окт 2020 23:10

11

19 окт 2020 08:06

48

Пред нас са само Малта (-12,2%) и Словения (- 6,9%).
Като цяло обемът на продажбите в търговията на дребно растe на годишна база с 2,1% в ЕС и с 2,2% в еврозоната, сочат още календарно изгладените данни на Евростат за септември. Спрямо август 2020 година обаче се наблюдава спад от 1,7 на сто в ЕС и от 2% в еврозоната. За сравнение месечните изменения през август бяха позитивни – ръст от 3,6% за ЕС и от 4,2% за еврозоната.

През септември най-голям спад на обема на продажбите отчита сектора за търговия с автомобилни горива в ЕС – с 4,6% на годишна и с 0,5% на месечна база. До голяма степен това е резултат от ограничените пътувания в Европа, породени от мерките срещу разпространението на коронавируса, както и на по-ниските цени на горивата.

Продажбите на храни растат с 2,4% спрямо септември 2019 година, но спрямо предходния месец август има намаление от 1,1%, показват още данните на Евростат.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!