FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Бум на ремонтите на автомобили заради некачествени горива

Бум на ремонтите на автомобили заради некачествени горива

Снимки: Reuters

От началото на годината близо 190 000 литра некачествени горива в бензиностанции у нас бяха изтеглени от пазара и забранени за продажба. Но колите на онези, които са заредили от тях, вече са пострадали. Все по-често хората търсят услугите на автомонтьорите заради проблеми в колата след зареждане с некачествени бензин или дизел, съобщават от NOVA.

„Има оплаквания, свързани с горивната и с изпускателната уредба. Когато горивото не е качествено, то няма пълно изгаряне и се наслагват отлагания по изпусквателната система. Страдат DPF филтрите, които се запълват лесно, но монтажът им струва скъпо“, казава Румен Дунев от Съюза на автосервизите. По думите му – колкото по-некачествено е горивото, толкова по-голяма е амортизацията на двигателя.

Хората най-често се оплакват от това, че двигателят не работи равномерно.

„Клиентите се оплакват, че двигателят гасне, прекъсва, липсва мощност. След диагностика се вижда, че в много от случаите причината е в лошите горива“, казава още Дунев.

Според него влагата поврежда отделните елементи на автомобилите ни. „В резервоара на бензиностанциите от разликата в горивото топло-студено, се получава конденс, който попада в горивото и се получава разреждане с вода. Това обаче е естествен процес“, заяви Румен Дунев. Той допълни, че всеки водач може да слага стабилизатор на горивото, за да може превантивно да се предпазва от проблеми.

Експертите не изключват обаче иззетите незаконни горива да отиват в туби и бидони и да се препродават с 1/3 по-евтино.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!