FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

БСП сигнализира прокуратурата за твърдения за източване на НЗОК

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП реши да сезира прокуратурата за проверка в здравното министерство. Причината са твърденията на шефа на НЗОК Дечо Дечев за източване на Касата.
Преди дни пред БНР д-р Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК. По думите му, това зависи от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто явно няма. Дечев настоява и за основна ревизия в институцията, която води сега, но се съмнява, че това ще се случи в година преди парламентарни избори.

Д-р Дечев изпрати критики към водената от здравния министър Кирил Ананиев политика като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплащала за едно и лекарство за частна болница 7 пъти по-висока цената, отколкото за същото в държавна и общинска.

Дечев се изказа неласкаво и за обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри. „Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно те трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. лева и беше казано – да ги даде касата. Но как НЗОК да ги даде? Единственият начин е, като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след 3 месеца тръснахме друга идея, без касата да узнае – увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме фонда пред свършен факт“. По думите му, така се наказват работещите болници.

Д-р Дечев подчерта и пред „Дарик“, че има механизми без да се увеличава здравната вноска да се добавят пари в системата. От друга страна, обаче той  подчерта, че в системата има и вътрешни резерви, тоест трябва парите на Здраваната каса да се изразходват по-внимателно.

След изявлението му депутатът от левицата Драгомир Стойнев обяви, че от БСП ще сигнализират прокуратурата. „Според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани. Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, заяви още Стойнев.

Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли на 12-и март от поста, тъй като тогава изтича мандатът на проф. Камен Плочев, когото той замести.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!