FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Безплатна охрана само за президента, премиера и шефа на НС?

Да се свие кръгът на охраняваните лице от НСО, предлага ДПС с поправки в Закона за службата.

Авторите на промените, които са внесени за обсъждане в парламента, са лидерът на движението Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски.

Още по темата

22 дек 2019 09:40

114

22 ное 2018 07:10

208

10 фев 2018 07:30

441

8 фев 2018 19:10

66

Те настояват занапред само премиер, президент и шефът на НС да са с безплатна охрана от НСО.

Законовите изменения всъщност предвиждат депутатите, членовете на семействата на президента, шефа на НС и премиера, да заплащат охраната си от НСО.

Според текстовете същото правило ще важи и за онези лица, свързани с националната сигурност и посегателството спрямо тях би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в държавата.

Заплащането ще става по тарифа, утвърдена от финансовото министерство по предложение на шефа на НСО.

В мотивите е записано, че така охраната на лицата няма да е за сметка на бюджета на службата и ще постигне финансова дисциплина, което пък ще доведе и до икономии, които НСО да използва за съвременно оборудване.

Изменението ще засегне и съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радев, която в момента също ползва кола и охрана от НСО, и чиято охрана на няколко пъти се замесваше в скандал и инциденти.

Мустафа Карадайъ още декември даде заявка, че ДПС ще внесе подобни законови промени, провокиран от изказването преди това на Румен Радев, че трябва се свие кръга от охранявани лица, а почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски не трябва да се охраняат от НСО, защото имат достатъчно финансови ресурси сами да сторят това.

В отговор Мустафа Карадайъ зазяви, че са готови да внесат поправки в закона и НСО да не се използва от „съпруги и секретарки“, като поясни, че ДПС сами предостаят колите за охраната на Доган, а НСО само плаща заплатите на гардовете.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!