FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Банкери: Новата вълна на COVID-19 дойде по-рано и крие риск

Възстановяването на икономическото доверие в Европейския съюз и по-специално еврозоната спря през октомври, преди възраждането на пандемията да наложи строги нови ограничения, които сега заплашват да върнат региона в рецесия.

Индекс на икономическите нагласи на Европейската комисия остава непроменен на ниво от 90 пункта за ЕС и 90,9 пункта за еврозоната след пет месеца подобрение. Той отразява по-слабата оценка в сектора на услугите (-0,6 пункта) и сред потребителите (-1,6 пункта) и продължаващия оптимизъм в индустрията (+1,8 пункта), търговията на дребно и строителството (+1,7 пункта).

Индикаторът за очакванията за бъдещата заетост обаче се понижава с 1,8 пункта до 89,8 пункта в еврозоната и с 1,2 пункта до 90,4 пункта в ЕС, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Що се отнася до България индексът за икономическите нагласи отчита слаб спад от 0,2 пункта – от 79,2 пункта през септември до 79 пункта през октомври. Очакванията за бъдещата заетост обаче нарастват от 98,9 до 100,2 пункта.

Частичните блокади, въведени в обширни части на региона, вещаят, че перспективите вероятно ще се влошат през следващите седмици. Пазарът на труда вече изглежда нестабилен.

Икономисти и инвеститори казват, че шансовете за изненадващо решение за допълнителни стимули от Европейската централна банка в четвъртък са се увеличили, въпреки че все още се залага повече на срещата през декември. Централните банкери вече предупредиха, че новата вълна на заразата е дошла по-рано от очакваното и крие значителен риск.

Докато през октомври се наблюдава „значително подобрение“ при оценката на поръчките в индустрията, според доклада на комисията производствените очаквания спадат. В услугите влошаването на перспективите за търсенето се засили, тъй като домакинствата изразяват все по-голяма загриженост за икономиката и финансовото си състояние.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!