FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ако карантината държи – добри новини след 2-3 седмици

Удържа ли карантината и трябват ли по-строги мерки за спирането на разпространението на коронавируса у нас?
„Засега не се налагат по-строги мерки. Мерките трябва да ги има, но да са премерени, не бива да са пресилени, защото започва да се влияе вредно на икономическата активност на хората“, каза за „Денят ОN AIR“ проф. Николай Витанов от БАН.

Той даде пример със Сърбия, където мерките са много по-строги, но резултатите не са по-добри от тези в България.

„Ако карантината държи, след три седмици ще имаме положителни новини, а след 2,5-3 месеца ще можем да се оправим с тази криза. Имам притеснения, че големи групи сънародници се завръщат от чужбина“, добави проф. Витанов.

Според него тези хора не са много наясно, че населението тук поддържа с големи усилия карантината. Той ги призова да седят 14 дни вкъщи.

„Много е важно за този вирус социалните контакти временно да се прекъснат. В нашите модели има нещо, което се нарича носещ капацитет на средата, благодарение на мерките, той сега е силно свит. Ако карантината се „продъни“, този носещ капацитет ще тръгне да се увеличава, ще има и рязко увеличаване на заболелите“, обясни проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента е много важен коефициентът на нарастване на броя на заразените.

„Ще дойде момент, в който трендът ще се обърне – няма да имаме увеличаване на броя на заразени, те ще почнат да намаляват. Задържим ли карантината 3 седмици, на 18 април ще имаме добри новини“, отбеляза още професорът от БАН.

„Докато при другите вече има избити зъби, ние можем да се разминем само с посинено око“, каза метафорично проф. Витанов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!