FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Адвокат за контактните при COVID-19, карантината и болничните

Осем месеца след началото на пандемията продължава да има неясни моменти около това, кой се води контактен, кога и как това се официализира и как стоят нещата в работен план.
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова подчерта в „България сутрин“, че най-големият проблем са нарастващите случаи на положителни пациенти с COVID-19. Легла лесно се откриват, но медицински специалисти се намират трудно – те не са неизчерпаем ресурс, настоя тя.

„Въпросите от работодателите и пациентите също са сериозен проблем. Поставянето под карантина става с предписания на РЗИ, то е основанието за издаване на болничен лист. Ако днес преценя, че съм контактна на някого вчера в офиса или в магазина и реша да се самоизолирам, това ще бъде за моя сметка или по силата на неформална уговорка с моя работодател. В тази ситуация не може да се издаде болничен лист, защото е възможно да има злоупотреби“, обясни адв. Шаркова.

Първият ден от болничния лист е денят, в който е установена неработоспособността. Под карантина се поставят контактните на потвърден случай на COVID-19 след извършване на епидемиологична оценка от служител на РЗИ и издаване на предписание, стана ясно от думите ѝ.

Юристът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че са няколко различните и важни дати. Моментът, от който контактното лице разбира, че е контактувало с член от семейството със симптоми. В тази ситуация е добре да си останем вкъщи. След това идва моментът, в който се взима пробата, последвана от деня с положителния резултат.

„Лично го изпитах като факт. Няколко дни по-късно тези резултати биват регистрирани в РЗИ. Пак дни по-късно се издават и се връчват самите предписания. Имаме верига от събития. Няма конкретни указания как следва да практикуват общопрактикуващите лекари и от коя дата да се издават болничните листове. Може да бъде предмет на различно тълкуване и да създаде проблеми“, разясни адв. Шаркова.

По думите ѝ в Закона за здравето няма дефиниция на „контактно лице“. В заповед на здравния министър обаче били посочени няколко критерии, според които едно лице може да се счита за близко контактно – лицата от общо домакинство и лица, които в рамките на 15 минути са имали контакт на разстояние под метър и половина с потвърдения случай.

Според нея е съвсем логично и разумно работодателите да се притесняват да допуснат на работа човек, чийто срок на изолация е изтекъл, но все още е с положителен PCR. Това е нов вирус, за който нямаме достатъчно категорични данни, отбеляза тя и добави, че в голяма част от случаите тестовете се плащат от джоба на пациента.

„Когато човек се намира в спешно състояние, всяко лечебно заведение е длъжно да му окаже медицинска помощ. Когато обективно това лечебно заведение не разполага с възможности да хоспитализира пациента и да го лекува, то е длъжно да окаже медицинска помощ в обема, в който е обективно възможно и да поддържа живота на пациента“, обясни още адв. Шаркова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!